user_mobilelogo

Με λαμπτήρες LED η βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας

Σύμφωνα με έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας TEST με αφορμή την παύση της κυκλοφορίας του συμβατικού λαμπτήρα (πυράκτωσης), από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι οι καλύτεροι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας είναι οι λαμπτήρες LED, διότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, παράγουν περισσότερο φως, χρειάζονται 80% λιγότερη ενέργεια από τους παλιούς λαμπτήρες και δεν περιέχουν επικίνδυνες ουσίες.

Το μεγάλο τους ατού: με το πάτημα του διακόπτη δίνουν αμέσως την ένταση φωτός που θέλεις. Δεν περιμένεις στο μισοσκόταδο 10 λεπτά ή και μισή ώρα για να έχεις δυνατό φως, όπως γίνεται ακόμη με αρκετούς λαμπτήρες οικονομίας.

Το μειονέκτημά τους: είναι οι πιο ακριβοί λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Το Ίδρυμα Πιστοποίησης Ποιότητας υποστηρίζει ότι όποιος καταναλωτής χρειάζεται ηλεκτρικό φως πάνω από 4 ώρες καθημερινά στο σπίτι του ή στο γραφείο του, τότε οι ακριβοί λαμπτήρες LED είναι ιδανικοί και τελικά οικονομικοί.

 

Εκτός από τους λαμπτήρες LED όλοι οι άλλοι είναι όμως προβληματικοί, διότι περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως π.χ. φαινόλη, στυρόλιο, ναφθαλίνη και αλδεΰδη που προκαλούν από καρκίνο μέχρι και γενετικές ανωμαλίες. Επίσης πολλοί έχουν ακόμη μικρή ποσότητα υδραργύρου, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση τους. Ακόμη πιο προβληματικό είναι το πέταγμα των χρησιμοποιημένων λαμπτήρων.

Οι βιομηχανίες φωτιστικών βελτιώνουν συνεχώς τους λαμπτήρες οικονομίας και αναμένεται τα επόμενα πέντε χρόνια να κυκλοφορήσουν νέοι χωρίς βλαπτικές ουσίες για τον άνθρωπο και ζημιογόνα επίδραση στο περιβάλλον.

Αυτός είναι ο λόγος που οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος υποστηρίζουν την κατάργηση του κλασικού λαμπτήρα πυράκτωσης: Διότι είναι μεν μια προβληματική λύση, αλλά προσωρινή.

Επικίνδυνοι οι παλιοί λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας.

Οι λαμπτήρες εξοικονόμησης περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου, τοξικό στοιχείο που έχει σχετιστεί με νευρολογικές βλάβες, γεννητικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας . Εάν σπάσουν πέντε από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί ο υδράργυρος που περιέχουν να μολύνει μια λίμνη ογδόντα τετραγωνικών χιλιομέτρων!


Έτσι λοιπόν, πέραν της εξοικονόμησης ενέργειας, οι νέοι λαμπτήρες φωτισμού δέχονται κριτική ως προς την περιβαλλοντική τους αξία, καθιστώντας τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας τύπου LED, καλύτερη επιλογή για την πλειοψηφία των καταναλωτών.

Τι κάνω αν σπάσει;


Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός και γι’ αυτό επικίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία αλλά και για το περιβάλλον. Σε περίπτωση που σπάσει μια λάμπα θα πρέπει αμέσως, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, να προβούμε στις εξής ενέργειες:


► Απομακρύνουμε από το χώρο τα άλλα άτομα, προσέχοντας να μην πατήσουν εκεί που έσπασε ο λαμπτήρας.


► Αερίζουμε το χώρο για 15΄.


► Κλείνουμε τη θέρμανση αν λειτουργεί με κυκλοφορία αέρα (air condition).


► Κατά τη συλλογή των θραυσμάτων φορούμε πλαστικά γάντια, τα μαζεύουμε προσεκτικά με χοντρό χαρτί και τα κλείνουμε σε αεροστεγή πλαστική συσκευασία. Για τη συλλογή της σκόνης χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητη ταινία. Αμέσως μετά σκουπίζουμε την περιοχή με υγρό χαρτί και σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας.


Προσοχή! Δεν χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ατμοί του υδραργύρου θα απλωθούν σε ολόκληρο το χώρο! Για να τη χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να αεριστεί ο χώρος για πάνω από 15΄.


► Αν τα θραύσματα του λαμπτήρα έρθουν σε επαφή με ρούχα, τα οποία έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα, αυτά δεν θα πρέπει να ξαναχρησιμοποιηθούν.


Πού να τους πετάξω;


Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή: «Οι λαμπτήρες οικονομίας δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων. Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δύο εθνικής εμβέλειας συλλογικά συστήματα (ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε.), με σκοπό τη συλλογή, την επεξεργασία και την ανακύκλωση των λαμπτήρων σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες.

 

Πηγή: www.mylefkada.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ
Καβαλλιεράτος Γιώργος
Καραβόμυλος, Σάμη Κεφαλονιά
Τηλ / Φαξ: 26740 23194
Κιν: +30 6948 06 06 86

Γεράσιμος Γ. Καβαλλιεράτος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε
Kιν: +30 6986129461
 
 
comodo2

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Εδω μπορείτε να βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που αφορούν την ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σπιτιού ή του επαγγελματικού σας χώρου καθώς και θέματα ηλεκτρολογικά, ασφάλειας και προστασίας.

Περισσότερα...


 

KNXLogoPartner